Fulla nio avbildningar av en asynja

Syster till Odens maka Frigg sägs Fulla vara. Då borde Fjörgynn vara hennes far. Fulla har inte haft ortsnamn uppkallade efter sig eller varit föremål för kult. Men hon spelar en viktig roll i berättelserna om gudarna. Fulla är Friggs förtrogna, om de är systrar är det ju inte så konstigt. Fulla är ofta i Friggs närhet och har ansvaret för hennes skrin där värdesaker förvaras och hennes skodon. Ibland skickar Frigg ut Fulla på uppdrag. Det är Fulla som tar och beger sig till kung Geirröd för att varna honom.

Fulla står inte bara Frigg nära, hon har även med hennes svärdotter Nanna en stark och nära relation. När Hermod som besökt Hel reser tillbaka ger Nanna Fulla en guldring. Kanske Frigg, Nanna och Fulla bildat någon slags treenighet? I en av de så kallade Merseburgbesvärjelserna nämns Fulla men kallas här Volla.

Fullas namn sägs betyda fulländning och kanske är det så. Hon är en fulländad i sin lojalitet till Frigg. Fulla bär utslaget hår, det har tolkats som hon är jungfru men bär även ett guldband runt huvudet. I den namntula som nämner 27 asynjor är Fulla nummer tre, en hög placering efter Frigg och Freja.

Nu i den hedniska återkomstens tid har många konstnärer avbildat Fulla och här kommer nio verk som föreställer henne.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s