Var nio avbildningar av en asynja

I kvädet om Trym i den poetiska eddan nämns asynjan Var. Men hon nämns endast en gång. Snorre nämner henne och i den namntula som tar upp 27 gudinnors namn är Var nummer 23. Hon nämns mellan Sigyn och Vör. Vars stora uppgift är att se till att eder och löften hålls. Äktenskapliga eder framförallt, ska tillägas och vår asynja kan vara farlig. Var hämnas på de som bryter sina löften. Det betyder att hon är en av de få gudinnor inom asatron som faktiskt har en hämndlysten karaktär. Kanske detta förklarar varför hon nämns så sällan i källorna? En gudinna som hämnas nämner man inte i onödan. Hur hon hämnas törs vi väl inte ens tänka på.

Var tillhör kretsen kring Frigg men annars förtäljer inte eddorna så mycket mer om henne. Även när det gäller Var så finns inget belägg för att någon kult funnits eller ortsnamn uppkallats till hennes ära. Vår är en annan stavning på asynjans namn. Nuförtiden hyllas Var, med all rätt ska tilläggas. Dikter skrivs, statyetter tillverkas och målningar görs. Hell Var!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s