Konsten att konvertera en ljusstake

Advent betyder som alla vet ankomst och de fyra söndagarna innan juldagen uppmärksammas hos de kristna. i Sverige är det sedan 1920-talet en tradition att tända en så kallad adventsljusstake med plats för fyra ljus. Ljusen tänds en efter en varje söndag innan juldagen.

Advent är en del av kristendomens julfriande. Men julen är inte en kristen högtid utan en hednisk högtid som kristnats. Därför kan man gott konvertera om denna ljusstake och så att säga hendisera den. Men vad ska man då tända ljusen för? Jo man kan gott tända ljusen efter de tre gudarna Oden, Tor och Frej samt gudinnan Freja. Ja man kan ju ära fler av de hedniska makterna.

I dagsläget finns det adventsljusstakar med rent hedniska motiv som tomtar och då blir det än lättare att konvertera det kristna budskapet till ett hedniskt. Nu är det här med ljusstakar inget krav från hednisk sida.

Men kom ihåg. Söndagen är en viktig dag för alla hedningar för det är solens dag. Vi väntar på julen men också på ljusets, solens återkomst.

En adventsljusstake med hedniskt motiv kan man med fördel konvertera om man nu har lust och håg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s