Se det med ett leende, Glöggens dag

Se det med ett leende, Glöggens dag

Sedan 2016 har glöggen sin egen dag. Det är första december och det passar ju bra för det är ju vid jul man främst dricker denna dryck. December hette ju förr julmånaden så varför då inte börja månaden med varmt och kryddat vin? Redan under antiken kryddade man och värmde vin. 1609 finns ordet glögg med i svenska språket för första gången, vad vi vet ska vi kanske säga.

Otaliga sorters glögg finns. Allt från i princip ljummen saft till alkoholstarka grejer där man väl i princip ersatt viner med sprit. På 1800-talet började glögg allt mer förknippas med just julen och så har det förblivit. Glöggen brukar nuförtiden serveras med hackad mandel och russin, ibland även med kanel, samt som tilltugg pepparkakor.

Glögg får ses som något typiskt svensk men den har kommit till såväl Danmark som Finland. Men det ska sägas att det finns liknade drycker i Europa. Glühwein i Tyskland och vin chaud från Frankrike får tjäna som exempel.

Glöggen drick ofta ur särskilda glöggmuggar och det finns förstås glöggskedar och skålar där man kan förvara mandel och russin i. Drycken genererar ett kulturellt mervärde.

Glöggen har en egen dag och egen hemsida som ni med fördel kan besöka!

www.glöggensdag.se

Nu ska det smaka, med glögg och pepparkaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s