Alkohol och religion

Alkohol och religion

Asatron är en om inte alkoholindränkt så alkoholbestänkt religion.  Vi har ölets gud Byggver och hans maka Beyla som är mjödets gudinna. Kvaser blev omvandlad till mjöd. Ägir brygger öl och gudarna dricker denna dryck. Endast av vin sägs Oden leva av. Gott så, alkohol är en del av asatron och det är ingenting mer att säga om det. Jo en sak, Oden själv har lärt den hårda vägen hur det kan gå om det dricks för mycket.

Så mjöd, öl och även vin är en del av kulten och blotet till makternas ära. Men måste det då vara med alkohol jämnt? Nej inte alltid. Men glöm heller inte att det finns ganska bra alkoholfria eller nästan alkoholfri öl och mjöd att köpa. Blot kan vara lite olika. De flesta blot är privata och har få deltagare. Men vid ett större och mer officiellt blot borde alla kunna dricka öl och mjöd. Män av ära kan bör inte offra lingonsaft till Tyr eller morotsjuice till Brage. Alkohol är en del av religionen men fyllhundar ska man inte blota med.

Beyla gillar mjöd men gillar inte fyllhundar! Tänk på det till nästa blot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s