Sigyn nio avbildningar av en asynja

På västsidan av den så kallade Gosforth Cross i Storbritannien finns en avbildning av Sigyn. Annars känner vi inte till någon ytterligare avbildning. Många gudamakter har ortsnamn uppkallade efter sig men inte Lokes hustru. Ingen kultgudinna men en viktig gudinna inom myternas sfär är Sigyn. Historien om Loke blir inte komplett om inte makan är med. Det är Sigyns barn med Loke som straffas för faderns missgärningar. Det är också Sigyn som vakar över Loke och försöker hindra att etter skadar hans ansikte.

Det verkar som Loke gift sig med Sigyn efter det att han blivit vän med asarna och blodsbroder med Oden. Sigyn anses vara asynja och det är väl troligt att hon kommer från denna gudaätt. Men då gudarna straffar Loke genom att skada Sigyns barn så kanske hon rentav är av jättarnas stam men blivit asynja tillsammans med maken. Källorna tiger och såväl Loke som Sigyn är för upptagna för att meddela oss hur allt ligger till. De andra gudarna vill nog inte påminnas om Loke alls. I listan på 27 asynjors namn är Sigyn nummer 22. Valans spådom och Lokes träta är de två diktverk i äldre eddan där Sigyn är med.

Sigyns namn består av verbet seger. Det passar på sätt och vis bra, Sigyn är ju en slags segrare. Hennes kärlek till maken består trots allt. Loke må vara en lömsk typ men det finns ingenting som tyder på att han varit elak mot henne. Sigyn är ju ett bra exempel på att äkta kärlek kan övervinna allt!

Som kuriosa kan man ju nämna att Sigyn kan hävdas vara dödsgudinnan Hels styvmor! Annars är Narfe hennes son som dödades. Han lär vara hos halvsystern i de dödas rike och Vale, inte förknippad med Odens son med samma namn blev förvandlad till en varg. Här kommer nio avbildningar av Sigyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s