Idun nio avbildningar av en asynja

Enø en av Danmarks många vackra öar hette i äldre tider Ithænø. Namnet ska väl på modern svenska heta Iduns ö. Annars finns det inga belägg för att Idun asatrons ungdomsgudinna haft ortsnamn uppkallade efter sig. Vi vet inte om någon hedning avbildat henne. Ingen kult men ändå är Idun en av de mest kända asynjorna och hon spelar i myterna en viktig roll.

Som alla som kan sin nordiska religion vet så har Idun tolv gyllene äpplen. Dessa skänker åt dem som äter dem ungdom. Asarna äter av dessa då och då för att förbli unga. Fast det verkar som om Idun måste vara med när äpplen ska avnjutas. För den grymme jätten Tjatse tvingade ju Loke att lura ut Idun så att jätten i en örnhamn kunde röva bort henne. De som kan sin edda, både den äldre och den yngre vet att gudarna åldrades när äpplena var borta. Loke tvingades erkänna vad han gjort och lyckades ta tillbaka Idun och hennes äpplen.

Vid Ägirs fest är Idun med och Loke kallar henne fula saker. När Skiriner på Frejs vägnar friar till Gerd lovar han henne 11 gyllene äpplen. Troligen är det Iduns äpplen som åsyftas. På sätt och viss får ju Gerd äpplena. När hon blir en asynja så får hon ju smaka på denna gudomliga frukt.Idun är förnämligt gift. Det är Odens son Brage som är hennes make. Brage är ju skaldskapets gud och berömdhet inom musik och poesi ger ju ibland en form av odödlighet. Det ges också antydningar i Lokes träta att det äkta paret tar till sig döda skalder. Några tror sig veta att Brage och Idun har egna barn. Men vi vet inte mer än så.

Son nummer 11 av 27 nämns Idun i den berömda namntulan som upptar flera namn på asynjor. Idun nämns mellan Jord och Ilmr. I den lyckliga tid vi lever i då asatron åter är religion tar många konstnärer och avbildar Idun. Här kommer nio avbildningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s