Agust Vråk 90 år!

Agust Vråk 90 år!

Agust Vråk har med sin maka Lotta bråkat och grälat i hela nio decennier. Svensk seriehistorias värsta äktenskap rullar på. Hur många gånger har Lotta inte kastat ut sin make? Hur många gånger har den arme Agust inte fått ett kok stryk av hustruns kumpan Russinkvist?

Men vi tar det från början. Tecknaren Elov Persson hade framgång med sin serie Kronblom som hade premiär 1927. Frågan kom om Persson inte kunde teckna en serie till och efter att funderat och tänkt såg figuren August, ja han stavades så i seriens början dagens ljus. Den lille mannen var ursprungligen son till en bonde som tröttnade på att sonen mest sprang runt med pilbössan ända upp i vuxen ålder och sa åt sonen att åka till stan för att skaffa sig arbete. Ingen framgång sker på arbetsfronten men unge herr Vråk vinner en summa pengar på lotteri. Agust sätter in i en tidning en äktenskapsannons och den som svarar är fröken Svensson med förnamnet Lotta. Så långt är allt väl. Men redan på bröllopet anar Agust oråd. Alla bröllopsgåvor är brödkavlar!

Serien handlar mest om äktenskapets svårare sidor. Agust är lat och Lotta hotar med stryk om man inte skaffar arbete. Ibland hotar hon med att gå ifrån huset, men se, det har ju Agust ingenting emot. Agust får inte supa, röka eller snusa för sin äkta hälft. Dessa sysselsättningar smygar han med. Fiske och jakt är dock acceptabla Hobbys och även Russinkvist är ibland med. Sedan att det blir bråk mellan herrarna är en annan sak. Stryktips lämnar Agust in men det ogillar Lotta trots att han med en lott fick pengar och kunde gifta sig med Lotta. Fru Vråk är dock inte något dygdemönster. Redan några veckor efter bröllopet hittade herr Vråk fru Vråk i sängen med en annan man. Troligen var det Russinkvist. Vad har Lotta och charmören Russinkvist för relation egentligen? Karln kommer ju springande med sin portfölj i tid och otid.  Tiden tar ut sin rätt, de slåss inte lika mycket som förr om åren. Nu blir det mest att Agust kastas ut av Lotta. Trätande äkta par är serievärlden fylld av. Selma och Fridolf bråkar ofta, men innerst inne tycker de om varandra. Vivan och Tuffe Viktor slåss men älskar med samma glöd men här i Dunderhyttan är det aldrig någon ömhetsbevisning. En gång blir Lotta kidnappad och brottslingarna vill ha lösensumma. Agust vill inte betala, men när Lotta rymt från sina kidnappare får Agust för en gångs skull ett välförtjänt kok stryk. Det verbala går inte heller av för hackor. Vad sägs om följande oömma tillmälen Lotta gett sin make: Klabbarpare, klossa, knölföding, gubbstut, vädermunk, såspalt och potatishjärna.

I Elov Persson första serie Kronblom är handlingen harmonisk. Det som stör friden är svärmodern. Kronblom är lat, men också en levnadskonstnär och något av en filosof. Agust är mest lat. Kronblom dricker inte en droppe och aldrig blir det handgripligt våld. Serien om Agust är ju egentligen en ganska tragisk historia om ett äktenskap som havererat. Man kanske ska säga att Agust är skuggsidan till Kronblom? Agust är en liten tjock herre Kronblom lång och mager. Båda är tunnhåriga, Kronblom rentav skallig. Men de har samma blåa hatt, ofta kläda i vit skjorta, gul väst, Kronbloms ör dock röd/gul och svart slips, även byxorna är blå. Fru Vråk brukar ikläda sig en lång klänning med korta ärmar. Klänningen är enfärgad men hon har synts i både rött, rosa, grönt och gult. Hennes frisyr har väl alltid varit densamma, kortklippt som modet var i mitten av 1920-talet. Men nog har hennes haka blivit större på gamla dar? Kanske är det så att det som Kronblom inte gör eller får göra, det får istället ske hos makarna Vråks i Dunderhyttan? Denna ort tros förövrig ligga i Gästrikland.

Till skillnad från Kronblom som ju faktiskt ibland ger sig ut på resor till städer och andra länder så är August främst i Dunderhyttan med omnejd. Nästan allt sker i och vid hemmet eller när det ska jagas och fiskas i skog eller vid sjöss. Tiden står inte stilla hos Vråks, bara nästan. Vevtelefon används, man har dock tv. Det eldas med ved som huggs och av ett och annat julalbum avslöjar så har de sysslat med hemslakt.

Parets föräldrar har inte synts till på decennier, de har nog gått hädan. Agust far var hemmansägare och där är väl fadershuset de bor i. I tidig ungdom hade Agust ett litet kärleksäventyr innan Lotta kom in bilden. Sonen heter Jöns men har inte synts till sedan 1930-talet. Lotta har en syster i Ånge men hon har aldrig varit med i serien. Är det någon som vet vad Russinkvist heter i förnamn? Den stora krokiga näsan och mörka håret samt att han alltid är ute i affärer gör ju att man undrar om Lottas kumpan är av resandesläkt. Serier är nu en gång för alla barn av sin tid.

När serien publicerades första gången var det i tidningen Hela Världen. Nu publiceras den som julalbum samt i tidningen Land. När redaktionen för Land tyckte att man kanske borde ta bort Agust och Lotta så hotade en del läsare med att säga upp sina prenumerationer.

Elof Persson tecknade Agust & Lotta till 1970. Sonen Ingvar tog över och tecknade till 1997 och nu har hans dotter Bia Melin tagit över pennan. Det har sagts att Kronblom är den äldsta fortfarande tecknade serien. Den kom ut året innan Agust & Lotta. Detta betyder då att serien om det bråkande paret är värden näst äldsta serie! Troligen kommer herrskapet Vråk att leva och vad de har levat genom åren i tio år till!

Bröllopet 1928. Bara någon serieruta bort börjar bekymren…

Klabbarpare är inte bara namnet på Åsa-Nisses kumpan utan ett skällsord.

En mycket vanlig scen ur det vråkska äktenskapet. Lotta nästan dubbelt så stor som maken kastar ut Agust.

Triangeldrama i Dunderhyttan. Agust tvingas spela dragspel medan charmören Russinkvist dansar med Lotta.

2 kommentarer på “Agust Vråk 90 år!

  1. /// Björn skriver:

    Men det verkar inte komma något julalbum 2018, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s