Gudamakternas redskap och föremål: Simul

Gudamakterna redskap och föremål: Simul

Guden Måne tog upp syskonen Hjuke och Bil till sig. När dessa barn till Vidfinn for till månen hade de hämtat vatten i en brunn som heter Byrger. I en spann som de kallade Sög hade de tagit upp vattnet. Denna spann eller så bar de på en stång som heter Simul. Många föremål har namn inom asatron. Troligen är det så att man menar att alla föremål, alla ting och allt liv har en ”själ”.

Hjuke och Bil kan sägas vara representanter för månens ny och nedan. Stången Simul kan då sägas vara det föremål som reglerar månens faser. De två barnen hade hämtat vatten. Vatten sägs ju påverka månens dragningskraft. Måhända har man haft tron att Simul och Sög påverkat ebb och flod?

Hjuke & Bil

Hjuke och Bil bärandes på Simul och Sög.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s