Gudamakternas redskap och föremål: Sjukläger

Gudamakternas redskap och föremål: Sjukläger

Många gudamakter har olika redskap och föremål som de använder. Här ska berättas om gudinna Hels säng Sjukläger.

Hel, gudinnan som styr det underjordiska riket med samma namn som hon själv har såväl tjänare som olika föremål. Modgunn heter väkterskan till Hel, Ganlate och Ganlot är paret som tjänar gudinnan. Hunden Garm som vaktar riket ska också nämnas. Hel har flera föremål. Tröskeln till Hel heter Fallande fördärv, ett bordsfat som hette Hunger, en kniv som heter Svält, ett sängöverkast vid namn Glänsande ofärd och en tröskel vid namn Fallande fördärv. Förutom dessa föremål så har gudinnan en sång som heter Sjukläger. Namnet kan ju vara lite märkligt men de som dör i sotsäng, det vill säga i sjuksäng i Midgård hamnar ju hos gudinnan. De dödas värld är annorlunda mot de levandes. Döden är ju motsatsen till livet men döden ger ju också mening med livet.

Hel är en plats de levande skyr, men de döda i Hel är ju inte så glada i att komma tillbaka till livet. De döda kanske har samma olustkänsla till de levandes värld som de levande har gentemot de döda. Den döda spåkvinnan Oden väcker upp i dikten Balders drömmar ger intryck av att hon motvilligt vaknar och talar med den döde. I dikten om Svipdag tar hjälten döda moder och vaknar till liv något motvilligt men sonen hjälper hon med råd och sejd.

Sängen Sjukläger verkar skrämmande för de levande men det är ju inte levande människor som ska vila i den bädden. Men sover då gudarna? Ja det tycks så. Siv sov när Loke klippte av hennes hår och Freja sov när hennes halsband stals. Tors hammare försvann väl knappast när guden var vaken? Men sover då Hel? Vem vet, döden tar ju aldrig ledigt. Men det finns ju andra saker en säng kan användas till. Som alla med kunskap om asatron vet så gifte sig Hel med kung Dyggve som anlände till hennes rike när han dog. De firande nog sin bröllopsnatt i sängen. Det finns om man läser de gamla skrifterna och dikterna en viss antydan till erotik när det gäller Hel. Glöm allt det där att hon ska vara någon slags halvruttet lik eller rentav ett slags skelett, namnet Hel betyder gömd, fördold. För de levande är döden fördold, att Hel ser sträng ut är det bara de få levande som sett henne som hävdar. Så namnet Sjukbädd är kanske inget dåligt namn på gudinnans säng. De som dör i Midgård i sin säng vaknar kanske upp i gudinnans? Och som redan sagt det finns ju lite erotik med i bilden. Kanske kan det vara en ganska angenäm upplevelse att ligga (det ordet kan betyda två saker) i den bädden?

Få konstnärer har avbildat Hels säng Sjukläger. Men här syns ju något. Här har man tagit fasta på den något erotiska sidan av döden som ju finns inom asatron. Om du har svårt att tala om religion och erotik, ja då är du nog monoteist med ökensand i ögonen. Hel är inte en abrahamitisk Djävul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s