45 år sedan ”gamle kungen” avled

15 september 1973 avled efter en tids sjukdom Sveriges kanske mest populäre regent någonsin. Denna dag insomnade Gustaf VI Adolf efter att varit Sveriges konung i 22 år och 321 dagar. Gustaf V och hans gemål Victoria av Badens äldste son föddes 11 november 1882 och blev av farfadern Oscar II utnämnd till hertig av Skåne. Fram till den svensk-norska unionens upplösning 1905 var Gustaf Adolf även norsk arvfurste. 29 oktober 1950 avled Gustaf V och hans son övertog tronen. Gustav VI Adolf valde att regera helt enligt parlamentarismens princip. För det fick han beröm och aktning. Det var få aktiva insatser i politiken men man ska då komma ihåg att denna tid kallad såväl rekordåren som Sverige andra stormaktstid var en tid med många ekonomiska framgångar och lugn inom landet.

Som kronprins spelade Gustav Adolf en ganska viktig roll då han och fadern förmådde de konservativa i landet att acceptera demokratins genombrott och införandet av allmän och lika rösträtt.

Gustaf VI Adolf

Gustaf VI Adolf hade som valspråk ”Plikten framför allt”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s