Natt nio avbildningar av en asynja

Natt är Dags mor. Fadern är morgonrodnadens gud Delling som tillhör asarna. Gift med en asagud och mor till en annan gör att Natt som är dotter till tursen Nörfe gott kan klassas som asynja. Natt är för övrigt mormor till guden Tor. Men vi kanske ska t det från början. Nörfe som vi redan nämnts dotter Natt gifte sig med Nagelfare och frukten av detta äktenskap blev sonen Aud. Men äktenskapets lycka ser ut att blivit kort, Natt gifte om sig.  I det andra äktenskapet med Anar föddes dottern som fick namnet Jord. Men även denna förbindelse bröts. Nu gifte sig Natt med Delling och en asagud är ju inte det sämsta. Äktenskapet ser ut att ha hållit och de fick sonen Dag som redan nämnts.

Oden som ju är svärson till Natt, han har ju som alla vet en son med jord gav Natt som uppgift att rida på himlavalvet med hästen Rimfaxe. Denna utmärksta springare har betsel i munnen och när hästen biter i det så uppstår morgondaggen. Sonen Dag rider efter på hästen Skinfaxe. Men de grymma vargarna Hate och Månegarm jagar mor och son och det ser dessvärre ut så att vargarna hinner ikapp dem vid ragnarök. Delling överlever heller inte den kosmiska slutstriden så hela familjen set ut att förintas.

Natt hade i äldre tider ingen kult. Men hon nämns i äldre eddan. I dikten som på svenska ofta kallas ” Sången om Vavtrudner” och ”Sången om Sigrdriva”. Nuförtiden när hedendomen kommit tillbaka har många konstnärer försökt avbilda Nörfes dotter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s