Hlin nio avbildningar av en asynja

I Völuspå, Valans spådom nämns namnet Hlin. I Vers 53: ”Ett andra lidande för Lin då kommer, när Oden går mot ulven att strida.” Hlin som även ibland stavas Lin är en asynja som står Frigg mycket nära. Så nära är deras relation att man när man läser raderna i Völuspå nästan kan tro att det är samma gudinna. Att Frigg och Hlin är nära förbundna med varandra beror på att Frigg sänder Hlin att beskydda folk som Odens maka anser sig förtjäna detta. Den Frigg tycker om och har medkänsla för den skyddar Hlin.

I den namntula som upptar 27 gudinnenamn är Hlin nummer 15. Hos Snorre har hon siffran 12. Hlin har som så många andra gudamakter inget ortsnamn uppkallad efter sig. Skalderna nämner hennes namn så vi får förmoda att Hlin var en känd asynja. Det gamla uttrycket ”man hliner sig” det vill säga man är försiktig åsyftar på asynjans namn.

I dessa goda tider då asatron kommit tillbaka är Hlin förstås med. Bilder görs till hennes ära och dikter skrivs likaså. Här kommer nio avbildningar som ska föreställa Hlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s