Eir nio avbildningar av en asynja

I den mycket intressanta dikten Fjölsvinsmal nämns Eir som en av de jungfrur som omgärdar Menglöd. I den yngre eddan nämns Eir som läkekonstens asynja och har rang som den tredje asynjan i rang efter Frigg och Saga. I den tula som nämner hela 27 gudinnor vid namn nämns Eir inte alls. Läkekonst är en sysselsättning som kvinnor har sköt i de flesta kulturer. Det är inte förvånande att hedningarna i Norden hade ett behov att ha en läkekonstens gudinna i sin religion. Många menar på att Eir även är en valkyria och det är inte förvånade. En del gudinnor har mer än en uppgift och även hos folken i Midgård har de som gett sig ut på militära uppdrag haft med sig sjukvårdare. I ett litet större perspektiv har Eir hand om såväl läkekonst som läkemedel men även personer som sysslar med detta.

Ingen uppgift finns att Eir ska ha hedrats med kult. Inget ortsnamn finns till Eirs ära och vi får förmoda att Eir inte haft huvudrollen i myter eller sagor. I nuhednisk tid så är Eir populär att avbilda och här är nio olika avbildningar av asynjan som har hand om läkekonst och helande.

Eir 2018 4

Eir 2018 5

Eir 2018 6

Eir 2018 7

Eir 2018 8

Eir 2018 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s