Svenska dikter del XXXXVIII: Om Staden Venersborg

Svenska dikter del XXXXVIII: Om staden Venersborg

Justina Margareta Ehn föddes i Vänersborg 1810. Tidigt blev hon föräldralös och släktingar tog hand om henne. Fadern hade varit häradskrivare men fröken Ehn gift sig med en smed oh flyttade till en annan stad vid Vänern, Lidköping. Nyström som mannen hette lät sin hustru skriva dikter och dessa dikter var ganska lokalpatriotiska. Ödet har inte varit helt nådigt med fru Justina Nyström. I den mån hennes dikter lever vidare är det av folk som ser sin förtjusning i att läsa pekoral. För det är pekoral. Hyllningar till staden Lidköpings borgare och fruar som byggt skolor, anlagt stadsträdgårdar och dragit vattenledningar skrivs och vår skaldinna skriver om järnvägar som byggs och om ett möte för lantbrukare hålls i Skara. Men flitig var Nyström, speciellt 1870 talet syns vara den mest produktiva tiden. Justina Nyström avled 1891.

I en dikt skriver Nyström följande: Herr Fabrikör Lidbom en Tobaksfabrik har inredt så, Att fyratio, mest barn, kan hvar dag arbete få. Välment men barnarbete och tobak är inte pk idag. Strödda varierade poemer trycktes 1872, följd några år senare av Hvarjehanda poemer 1876 och En kort beskrifning öfver Vestergötlands städer m.m. 1880 av den som vill läsa mer av Nyström. Många dikter kom med i pressen. Dikten som handlar om Nyströms födelsestad kommer nedan. Troligen var hon med när den stora branden inträffade.

Om staden Venersborg

Venersborg den stora branden den 4 oktober 1834 var
Blott kyrkan residenset och några få hus stodo qvar
En rysans natt från kl. 7 till 4 som elden värst då rasa
Väckte då för alla en sorgens fasa.

Venersborg nu uppbygd och förskönad står
Som blir förbättrad år för år
Sjöfarten till rikets största städer går.
En vacker hamn och jernväg lika så.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s