Zisa nio avbildningar av en asynja

Gudinnan vi ska berätta om nämns helt kort i eddan. Loke påstår att han gjort Tyrs fru gravid. Loke pratar som alla hedningar vet mycket strunt och hans ord ska man inte lägga ner tid på. Kristendomen förstörde mycket och minnet av den gamla religionen förbleknade. Tyrs maka glömde bort. Men nu är hon tillbaka. Hos germanerna på kontinenten hette gudinnan Zisa. Namnet är likt Tyrs namn på forngermanska Ziu. Andra namnformer på vår gudinna är Cisa Cysa och Ciza

Tyr förknippas med våren. Zisa förknippas med hösten. Det syns som om Zisa är en skördegudinna och hon hade en högtid som firades 28 september. Guden Tyr är Odens son, så Zisa är Odens svärdotter. Vi förmodas och hoppas att hon överlever ragnarök. De flesta kvinnliga gudaväsen överlever världsalltets kollaps. Men troligen har även Zisa en krigisk funktion, föga förvånande då maken är krigets gud. Sveberna, en germansk folkstam van en gång en seger över romarna och då hedrades Zisa med en stor offerfest. Tyrs motsvarighet i den romerska religionen Mars ska förövrigt ha en viss funktion som jordbruksgud ska tilläggas.

Tyr räknas som är en as, då borde hans hustru benämnas asynja. Nuförtiden har konstnärer gjort avbildningar till Zisa ära. Här kommer nio verk som ska föreställa asynjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s