Evolutionen och asatron

Evolutionen och asatron

Förenklat, mycket förenklat kan man säga att evolutionen säger att universum skapats av en slump. Livet på jorden uppstod av en slump. Att så kallat intelligent liv uppstod var en slump. Det finns ingen ”Gud stora plan” bakom det hela. Inte någon högre makt som konstruerat och skapat det hela. Nej slumpen har legat bakom allt.

Asatron lär ut samma sak. Det var slumpen som gjorde att Ymer och Audhumbla skapades i Ginnungagapet mellan eldens och köldens världar. Det var en slump att kon slickade på rimfrost och fick fram Bore, gudarnas förfader. Det var en slump att Ymers kropp alstrade jättarnas förfäder. Efter att gudarna skapat världen så hittar de av en slump två träd, ask och alm som de sedan gjorde de första människorna av. Livet på jorden härstammar ju från växterna.

Slump eller ödet. Orden betyder nästan samma sak. Vi människor kan inte påverka slumpen. Vi kan inte påverka evolutionen eller universums utvidgning. Asarna må vara mäktiga gudar. Men de kan inte påverka ödet. Asarna kan på sin höjd fördröja ragnarök, inte förhindra det.

Inom asatron är inte allt skapat och fulländat från början. Världens utvecklas. Gudarna växer upp, skaffar sig familjer och barnen växer upp. Guden Frej fick ju som tandgåva Alvheim, ett bevis att även gudar utvecklas. Oden blir inte den störste guden förrän han utvecklas. Genom att offra sitt öga, genom att hänga i Yggdrasils i nio dygn samt alla resor i de nio världarna. Det eviga sökandet efter kunskap är en form av evolution.

växa och väl trivas;
ord mig av ord
ord skapade,
verk mig av verk
verk alstrade.

Ingen intelligent design eller kreationism. Ingen bluff och båg. Inget försök att låsas som att vetenskapen inte finns. Inget påstående att heliga skrifter kan förklara allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s