Hnoss nio avbildningar av en asynja

Systerdotter till Frej, barnbarn till Njord och syster till Gersemi är Hnoss. Odr och Freja är henens föräldrar. Hnoss är nog något mer känd än systern då Hnoss nämns i Ynglingatal, Snorres Edda samt i en namntula. Någon kult eller avbild finns inte av Hnoss från den förkristna tiden. Men asatron är ju i mycket och månt en poesins religion och Hnoss trivs utmärkt i skaldernas värld. Namnet kan nog översättas till ”klenod” och sköna damer benämndes förr hnossar. Att kärleksgudinnan Frejas döttrar är vackra säger sig självt. Freja härstammar från vanerna men Odr kommer från asarnas ätt.

Ragnarök tar många liv, men det tycks vara så att de flesta kvinnliga gudaväsen överlever och vi tror och hoppas att Gersemis syster tillhör den skaran. I dagens hedniska värld hyllas Hnoss som gudinna. Dikter skrivs och avbildningar görs som ska föreställa henne. Här är ett axplock av de verk som gjorts till Hnoss ära.

Hnoss 2018 2

Hnoss 2018 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s