Skade nio avbildningar av en asynja

Skade är en av de mest intressanta gudamakterna inom germansk religion. Vare sig hon eller hennes make Njord är ursprungligen asar. Han är från vanernas ätt och hon är från jättarnas. Vi får förmoda att hon är en isjätte, en rimturs. Ty Skade är en vinterns gudinna och även jaktens. Till karaktären är Skade såväl egensinnig som stursk. När hennes far Tjatse dödats av gudarna kommer hon beväpnad till Asgård för att hämnas. Hon är dock inte så förblindad av hat att hon inte kan tänka sig förlikning och hon blir gift med en gud och upphöjd till gudinna. Äktenskapet med Njord har nog så att säga knackat i fogarna men båda parterna har i fullständig jämlikhet gått med på att vara särboende. Skades mest sympatiska sida visar sig i berättelsen om Skirner. Frej håller på att förgås av kval och då är det Skade som visar omsorg och ber Frejs tjänare ta redan på vad som fattats Frej som väl får ses som en styvson. Den mer köldhårda sidan kommer fram då Loke ska straffas. Det är Skade som tar fram ormen som ska droppa etter i den fjättrades ansikte.  Kan man här se en gamla intern konflikt mellan eldjättar och isjättar?

Stark, självständig och går sina egna vägar, det gör Skade. Ladejarlarna i Norge ansåg att hon var deras anmoder. Skalderna känner henne och det finns ortsnamn som förknippas med Tjatses dotter. Skedevi och Skövde kan nämnas. Skandinavien vill en del hävda är uppkallade efter Skade. Inga avbildningar från äldre tider ha hittas som föreställer Skade, men i våra dagar är det många konstnärer som avbildar henne. Här är nio verk till gudinnans ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s