Syn nio avbildningar av en asynja

Carna är gångjärnens gudinna i den romerska religionen. Hon beskyddar även husdörren så ingen oönskad tar sig in. Syn får sägas vara den nordiska religionens motsvarighet till Carna. I den namntula som upptar 27 gudinnenamn nämns Syn som nummer 25. Mellan Vör och Thrud står Syn. Mellan intuition och styrka. Syn vaktar porten till Valhall medan Heimdall vaktar vägen till samma destination. Snorre skriver att Syn är den 11 asynjan. Förutom att beskydda husens ingångar så har Syn en rent juridisk funktion, hon är nekandets gudinna. Vare sig man gjort något eller inte så har man rätt att neka menar Syn och därmed asatron. Gott så, man har rätt att försvara sig.

Syn vaktar Valhalls port och nämns tillhöra den krets som tillhör Valhalls drottning Frigg. Ingen kult eller ortsnamn finns tillägnad Syn vad vi vet. Nu när kristendomen minskar i makt och inflytande så har allt fler konstnärer låtit avbilda Syn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s