Vör nio avbildningar av en asynja

Vörs öde är nog att alltid förväxlas med Var. Men namnens likhet till trots är de båda asynjorna olika. Var är edernas gudinna medan Vör är vishetens. Vör är mycket vis och klok. För denna asynja kan man ingenting dölja och den som ställs inför henne kan knappast ljuga eller förneka sina handlingar. I yngre eddan står det: ”Hon är så klok och frågvis att ingenting kan döljas för henne.” Begreppet varseblivning förknippas med Vör. Förutom att Snorre skrivit om Vör nämns hon i namntulan som upptar namnen på 27 gudinnor. Några skalder ska nämnt henne, ska tilläggas.

Som många av de andra gudamakterna har Vör vad vi vet inte varit föremål av någon egen kult. Från äldre tider finns inga avbildningar som vi vet föreställer Vör. Men i dag när de gamla gudamakterna åter är tillbaka då diktas det och görs det avbildningar till Vörs ära!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s