Bil nio avbildningar av en asynja

Bils historia är lika mycket hennes brors. Måne, månguden som är bror till Sol, solgudinnan tog i en fjärran urtid upp barnen, syskonen Hjuke och Bil till månen. De två barnen, kanske rentav tvillingarna var ute för att hämta vatten. Vidfinn heter deras far. Barnen bar en så eller hink vars namn är Sög. denna så bars på en stång som heter Simul. brunnen de hämtat vatten i heter Byrge. Måne styr över ny och nedan och barnen sägs hjälpa honom med detta. Vi asadyrkare tror att stången de bar över sina axlar används som verktyg när de utför denna uppgift. Måne förföljs av en grym varg som heter Månegarm. Vid ragnarök hinner vargen upp Måne och slukar honom. Vad som händer med syskonen vet vi inte. Vi får hoppas att de klarar sig.

Solen är överhängande feminin inom asatron. Det är gudinnan Sol och hennes dotter som föds innan ragnarök samt Glen maken till Sol. Glen är solens maskulina aspekt. Månen kan sägas vara övervägande maskulin. Måne, självaste månguden samt Hjuke. Bil är då representant för månens feminina sida. Asatron är inte vad som populärt kallas ”könsneutral”. Manligt och kvinnligt det genomlöper hela asatron. Bil nämns som asynja. I den namntula som upptar 27 namn på gudinnor nämns Bil som nummer 13. Passande nog så är gudinnan med talet 14 Niorun, drömmarnas gudinna. Bils viktigaste funktion är den att hon är symbol och representant för månens nedan medan brodern är månens ny. Så mycket mer säger inte de gamla skrifterna om Bil. I vår tid har några konstnärer avbildat Bil och nio bilder till hennes ära publiceras här:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s