Haiti under första världskriget

Haiti under första världskriget

Haiti förklarade krig mot Tyskland 12 juli 1918 och blev därmed det näst sista landet som gick med i den världsomspännande konflikten. I början av 1900 talet var det politisk och social kris i Haiti. Mellan 1911 till 1915 hade Haiti sex presidenter som antingen störtades eller dödades av sina motståndare. USA som lånat ut pengar till den lilla republiken oroades av kaoset och 1915 lät man helt enkelt ockupera Haiti. Den militära närvaron varade till 1934. Amerikanerna lät Philippe Sudré Dartiguenave ta över som president. 1917 förklarade USA krig mot centralmakterna.

På Haiti bodde omkring 200 personer från Tyskland. Dessa tyskar hade ett stort ekonomisk inflytande över Haiti. USA oroades över deras närvaro och man förmådde Haitis regering att avbryta de diplomatiska relationerna med Tyskland. 16 juli 1917 avbröts diplomatin som argument anfördes bland annat att en tysk ubåt sänk den franska ångaren Montreal den 24 mars samma år och fem haitier försvann i vågorna tillsammans med 17 andra ombordvarande. Tyskarna utvisades. Sedan när man på USAs uppmaning den 12 juli året därpå förklarade krig konfiskerades tysk egendom och de tyskar som fanns kvar internerades. Haiti sände representanter till fredskongressen i Versailles.

Det var aldrig tal om att republiken Haiti skulle sända militära styrkor till Europa. Ett mindre antal haitier med tyskt påbrå ska rest iväg för att strida för Tyskland. Haiti hade nära kontakter med Frankrike och 33 haitier i fransk uniform stupade under kriget.

President Philippe Sudré Dartiguenave

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s