Gefjon nio avbildningar av en asynja

Gefjon, Gefion eller Gefjun olika stavningar för namnet på den asynja som Snorre kallade för den fjärde. Gefjon sägs vara en yngre syster till Freja och därmed även syster till Frej. Mest känd är Gefjon för att hon sägs vara ha plöjt fram Mälaren. Landet hon plöjde blev sedan Själland. Denna bedrift ska gudinnan ha lyckats med genom att skaffat barn med en jätte. Barnen, fyra söner förvandlade hon till tjurar och de spändes framför plogen. Denna bedrift gör att Gefjon tycks vara en väldigt dansk gudinna. Hon gifter sig sedan med den danske kungen Skold och blir Skoldungaättens gudomliga stammoder.

Trots att hon haft barn med en jätte och blivit mor till danska kungahuset så är Frejas syster de ogifta kvinnornas beskyddare och de kvinnor och flickor som dör som oskulder tar Gefjon hand om. Freja tar i sin tur hand om stupade krigare så båda gudinnorna är på sätt och viss härskare för var sitt dödsrike. Eller så är ungmörnas rike en del av Frejas Folkvang. Plogen ses som en symbol för Gefjon och detta arbetsredskap kan nog sägas vara helgat åt henne. Ingen avbild har hittas som man vet föreställer Kung Skolds maka men den danska ön Gevnö anses vara namngiven efter henne och i gudasångerna i eddan nämns Gefjon. Hon är med i Lokasenna, Lokes träta där hon är en av de som anklagas av Loke. I den namntula som upptar 27 gudinnors namn är Gefjon nummer sex. Passande nog befinner hon sig mellan Gärd, brodern Frejs maka som också är en åkergudinna som hon själv samt Gnå som också hon är en gudarnas budbärerska för det var, som alla vet Oden som skickade ut Gefjon på sitt plöjningsuppdrag. I nuhednisk tid är det flera konstnärer som inspirerats till att avbilda Gefjon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s