Gnå nio avbildningar av en asynja

Gnå är en av de mindre kända asynjorna. Hon är Odens maka Friggs budbärerska och har rang som den 14 gudinnan. Gnå är snabb men med sin häst Hovvarper färdas ännu fortare. Gnås springare överträffas bara av Odens åttafotade häst Sleipner. När Frigg vill sända ut budskap och meddelande tar hon Gnå till hjälp. Många hedningar av idag åkallar Gnå om de har meddelanden som ska fram fort och säkert. Någon kult av Gnå eller ortsnamn till hennes ära har nog inte funnits Men Gnå nämns i den yngre Eddan och fragment av dikt till hennes finns bevarade. Nedan följer nio olika avbildningar av Gnå alla utförda olika och i olika teknik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s