Rind nio avbildningar av en asynja

Rind är en gudinna som spelar en liten men viktig roll. Rind är nämligen mor till den gud som hämnas Balder. Rind syns dock ha haft en kult då det finns ortsnamn som förknippas med henne. Men som alla vet så tog Saxo Grammaticus när han skrev sina verk om Danernas bedrifter Gesta Danorum och hittade på att hon var en rysk dam som utsattes för övergrepp. Saxo var kristen i och i den del av hans verk där asagudarna och gudinnorna är med så skriver han illa om dem. I Eddan står det att Rane sjöng för Rind och det är nog så att Oden förförde Rind med mer konventionella medel. Att sjunga för damer fungerar väl än idag. Nu när korset skugga inte förmörkar den hedniska himlen så har en del konstnärer börjar avbilda Rind. Olika tekniker används och vad som är bra konst eller inte kan alltid debatteras.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s