Tvåhundra år sedan Charles Gounod föddes!

Tvåhundra sedan Charles Gounod föddes!

Charles Gounod eller rättare Charles-François Gounod föddes 17 juni 1818 i Frankrike. Fadern var arkitekt och modern hade varit pianist. Det var hon som lärde sin son spela piano. I ungdomen hade Gounod planer på att bli präst men intresset för musiken tog överhand och studierna bedrev inte bara i hemlandet utan även i Italien. Första gången Gounods verk uppfördes offentligt var 1838 för sin kantat Ferdinand. Den första operan uppfördes 1851 utan att göra framgång. 1858 kom dock framgången. Då uppfördes operan Faust baserat på Johann Wolfgang von Goethe verk om denne man som säljer sin själ till Djävulen. Andra verk uppfördes men de gav inte samma framgång. 1867 då operan Romeo och Julia baserat på Wilhelms Shakespeares drama uppfördes. Den gjorde succé och är den av Goundos operor som än idag uppförs. 1870 reste Charles Gounod till London och stannade där i fem år. Här ledde han olika körer och uppsatte musik för körsång. Hemkommen till Frankrike gjordes ytterligare några operor som dock inte blev framgångsrika, den sista skrevs 1881. 1865 hade Gounod blivit medlem i Svenska musikaliska akademin. 18 oktober 1893 avled Charles Gounod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s