En bra religion ställer frågor och inte svar

En bra religion ställer frågor och inte svar

En bra religion ställer frågor och uppmanar till att ställa frågor. En bra religion uppmanar till sökande efter kunskap. Den högste guden inom asatron är Oden. Oden är vishetens och kunskapens gud. Kunskapen erhåller han på olika sätt, han sänder ut sina korpar så de kan berätta för honom vad som sker i världen då de kommer tillbaka. Vidare har Oden druckit i vishetens brunn, men framförallt, han ger sig själv ut på reor i världsalltet för att skaffa mer kunskap.

Världen är inte, den byggs, universum utvidgar sig, ny kunskap kommer som i sin tur genererar ny kunskap. Priset för ny kunskap kan vara att gamla åsikter och värderingar ifrågasätts men ofta sker det till det bättre. För att få kunskap krävs kritiskt tänkande, ifrågasättande och skepticism. Det kanske viktigaste verket i poetiska Eddan är Havamal. Hela diktverket genomströmmas av skepticism och ren misstro, ja rent av misstro mot misstron själv.

Många religioner har tyvärr den uppfattningen att Gud, ja det brukar bara finnas en gud i dessa religioner som vet allt och är vad som sägs allsmäktig, det är bara det att människorna inte förstå ”Guds stora plan”. Sådan tro är bra för makthavare, men inte för gemene man. Den tid i Europa då kristendomen hade monopol på kunskap och utbildning kallas ju fortfarande för medeltiden eller de mörka århundradena. Än idag finns det judar, kristna och muslimer som förnekar vetenskap och kunskap. Kreationism kallas denna dumhet med lite finare ord.

Vishetens gud Oden har blivit den han är genom hårt arbete. Vishet är inte lätt att erhålla, priset är hårt och för mycket kunskap gör ingen glad. Men Oden har tagit på sig detta ansvar och för det bör han prisas. Vill du hedra Oden, sök kunskap. Sök kunskap, ställ frågor men förvänta dig inte att någon ska svara. Du får själv finna svaret med Oden som inspiration! Må Oden vara med er ni som söker kunskap och visdom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s