Tidaholm och Kungslena

Tidaholm och Kungslena

Fjärde maj besökte två herrar och en dam Tidaholm i föreningens namn. Man beslöt för att börja med lunch och en grekisk restaurang med låt oss säga hednisk inredning besöktes. Gudar och gudinnor från den grekiska religionen beskådades medan man åt buffé. Sedan besöktes Tidaholms museum. Basutställningen visade stadens fabrikshistoria bruket men också att Tidaholm en gång varit världens största producent av tändstickor. En annan utställning som pågick handlade om järnframställning i äldre tider. I en lokal bredvid museet visades några av de bilar som i början av 1900 talet tillverkades i Tidaholm. En lite tur på staden gjordes innan resan gick vidare.

Andra besöksmålet var Kungslena, det lilla samhället utanför Tidaholm där bland annat minnesstenen över slaget besöktes. Här stod slaget vid Lena 31 januari 1208 och Oden ska ha visat sig och gett segern till svenskarna som stred mot den avsatte kung Sverker den yngre som fick hjälp av danskarna. En hyllning till Oden gjordes innan de tre vågade sig in i kyrkan som har tre takryttare till minne av att den mäktige Birger Jarl här lät den svenske kungen träffa sin norske kollega.

Grekisk restaurang med intressant inredning.

Afghanskt skäggbarn eller medlem i IKF? stolen är en slags kommunal konst.

Museet i Tidaholm som ligger på vulcanön nära centrum.

En lastbil som tillverkats i Tidaholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s