Finland och Sveaborg, en kulturhistorisk visit

Innan maj månad hann passera så besökte några IKF:are med vänner huvudstaden Helsingfors, sjöfästningen Sveaborg (Suomenlinna) och Hyvinge (Hyvinkää) under en weekend.

Den lilla sightseeing vi fick till var en bonus så att säga utöver resans huvudsakliga mål: metalfestivalen Steelfest. Men detta korta inlägg kommer inte behandla festivalen eller recensera någon av akterna. Dock måste det nämnas att festivalen i sig organisatoriskt sett var en succé och flera band av icke politiskt-korrekt karaktär lyssnades till, däribland Deströyer 666 (Austrailen/Holland), Baise Ma Hache (Frankrike), Nokturnal Mortum (Ukraina), Fortresse (Quebec, Kanada), Satanic Warmaster (Finland) etc.

Efter en utekväll i ett soligt Helsingfors och en natts vila på budgetboendet Cheapsleep begav vi oss dag två med färjetrafik till världsarvet Sveaborg. Vi hade ont om tid, ett tåg till Hyvinkää 45 min norr om Helsingfors skulle hinnas med runt 14-tiden. Men väl i land på ön som huserar denna gamla svenska fästning så andades vi havsluft och insöp historian som ”satt i vallarna”. Tyvärr fanns inte tid att besöka nåt av alla de spännande museer (om Sveaborg, om krig, om grundaren Ehrensvärd etc.) som kunde berättat så mycket mer om platsen, utan vi fick förlita oss på skyltar och eget historiemedvetenade.

Platsen var oerhört stor, och vi gick med lite lätt stressade steg längs gångstigar och på kullerstensbelagda gator. Skolklasser och andra turister for omkring runt oss, men ett och annat möte kan ha varit av den lilla bofasta befolkning som finns därute.

Av denna fästning med båtvarv, kanoner, portar med mera från 1700-talets mitt så var det för oss mest laddade och aktningsfulla ögonblicket då vi stod vid Ehrensvärds minnesmonument där den finska marinen lagt en krans vid nationens 100-årsjubileum.

Mycket kan associeras med denna plats, alltifrån bilder och tankar av storhet och nederlag, ja rent av landsförräderi. Den dyraste försvarsanläggning svensken byggt, välbevarad bland annat för att den gavs upp så lätt …

Suomenlinna 2018. Vi kom, vi såg, vi hann med tåget norrut. Mer om denna militärhistoriska pärla en annan gång. Besök det gärna och lätt då ni väl är i Helsingfors.

/S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s