En insändare i Skaraborgsbygden: Dumt förslag om nazism

Dumt förslag om nazism

Åke Bonnier som är biskop i  Svenska kyrkan anser att ”nazism” ska förbjudas. Men det finns ingen ideologi som heter nazism. Begreppet är ett prerogativ som används ungefär som när man säger ”sossar” om socialdemokrater. Hur ska denna lag rent praktisk kunna efterlevas? Låt följande tjäna som exempel:

I Syrien finns det sedan 1932 ett politiskt parti som heter Syriska socialnationalistiska partiet. Partiet verkar för bildande av ett Storsyrien vars gränser ska vara från Turkiet och ner till Egypten. Israel är ett land som man vill ta bort från kartan. Man stöder i den väpnade konflikten i Syrien presidenten Bashar al-Assad. SSNP symbol är förövrigt fyra eldslågor i rött på en vit cirkel på svart bakgrund. Färgerna anser en del vara den klassiska hakkorsflaggans färger fast omkastade. Omkastat är ju namnet socialnationalism från begreppet nationalsocialism.

Vad händer nu om förbud enligt Åkes förslag går igenom och alla nationalsocialister i Sverige helt plötsligt kommer på att de är socialistnationalister?

Åke inser nog åsiktsförbud knappast är realistisk. Troligen handlar hans utspel om en annan sak än något så världsligt om politik. Åke vill synas i media. Det samfund han är med i tappar medlemmar och inflytande i Sverige. 93 000 medlemmar lämnade Svenska kyrkan förra året och Åke vill synas i media för att på så sätt visa att han och hans samfund finns.

Åkes krav på att inskränka medborgarnas rätt till yttrandefrihet, åsiktsfrihet och därmed tvinga polisen att jaga oliktänkande är dumt. Ditt förslag är dumt Åke.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2018-05-08 http://www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s