En insändare i fyra tidningar: Våga vägra den blomstertid nu kommer!

Våga vägra den blomster tid nu kommer!

Det stundar snart till skolavslutning och det har och kommer fortfarande att diskuteras om det ska finnas inslag av religion med. Mycket har sagts och mycket kommer att sägas.

Jag för min del hoppas att folk slutar sjunga ”Den blomstertid nu kommer”. Varför? Läs följande rader: Mannen som skrev ”Den blomstertid nu kommer” var en herre som hette Israel Kolmodin, denne herre levde 1643–1709. Psalmer skrev han, men han var också superintendent, en titel som är likvärdig med biskop.

I kraft av detta ämbete ledde han en av de sista trolldomsprocesserna i Sverige. Denna undersökning av trolldom skedde på Gotland. Ingeborg Jonsdotter hette en dam som ställdes inför den kristna undersökningsdomstolen. Hon anklagades för att vara häxa.

Hon nekade och torterades och avled av sina skador samt köld och hunger årsskiftet 1705–06. Jonsdotter var över 70 år när detta hände. Israel Kolmodin var den som hade ansvaret för detta juridiska övergrepp.

Två andra kvinnor anklagades också för trolldom men de friades, dock efter att tortyr använts. Tycker ni fortfarande att det är tradition att sjunga denna psalm efter att ni har läst detta? ”Släpp fångarna loss det är vår” är en bättre sång eller varför inte bara nationalsången?

Henrik Andersson

Insändaren publicerades 2018-04-23 i Skaraborgs Länstidning, Hjo tidning, Falköpings tidning och Västgötabladet.

http://www.skaraborgslanstidning.se http://www.hjotidning.se http://www.falkopingstidning.se http://www.vastgotbladet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s