Svenska dikter del XXXXVI: Herr Arvid i Larv

Svenska dikter del XXXXVI: Herr Arvid i Larv

Arvid Eriksson Runius är odödliggjord för två saker. Han var fader till Skalden Johan Runius samt att Karl XI gjorde en liten niddikt om honom. Arvid Runius var född i Stockholm 1637, studerade till präst och var anställd som sådan inom flottan. 1672 blev han kyrkoherde i Larv pastorat i Västergötland. Men herr Runius gitte inte komma till pastoratet och det dröjde först året därpå kom Runius till Larv. Första tiden gick bra och Runius var medlem av prästeståndet riksdagen 1680. Sedan gick det inte bra. Det har skrivits att själavårdaren i Larv `”förföll han i dryckenskap och lefde i ständigt kif med församlingen”. När kungen själv 1685 reste till Larv anklagades Runius för ”dagen före konungens ankomst till Larf hafva druckit långt inpå natten, och att han under predikan genom oskickliga gester hafver den Kongl. församlingen förargat.” Ja Runius suspenderades från sin tjänst. Men han återkom bara för att supa och leva bus än värre. Det har skrivits att när Runius var för full för att ta sig till kyrkan så bestämdes att man skulle hålla gudstjänst hemma hos prsäten. Men att ” han, af bränvin öfverlastad, med hugg och slag dref dem alla ut”! Åter blev det suspendering och den höll i sig tills strax innan Runius död i oktober 1693.

Författaren till dikten var som ovan skrivits var Karl XI. Kort ska det sägas att Karl var född 24 november 1654 och avled femte april 1697 i magcancer. Karl som blev kung i Sverige som barn hade till 1672 en förmyndarregering. Karl XI var en krigarkonung som stred i första linjen. Mest känd är han insats i slaget vid lund. Han införde såväl envälde som indelningsverket och blev far till den kanske mer kände Karl XII. Karl XI hade dyslexi men skrev dagbok och det är i den som den lilla dikten om Arvid Runius förkommer. Lite larvigt kanske men prästen i Larv han larvade sig och i fyllan krälade runt som en larv.

Herr Arvid i Larv

Herr Arvid i Larv är en slarv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s