Panama under första världskriget

Panama under första världskriget

Ramón Maximiliano Valdés, president i Panama förklarade Tyska kejsardömet krig 7 april 1917. Det gjorde även Kuba. Dagen innan, den 6 april hade USA förklarat krig. 1903 blev Panama självständigt från Colombia. Panama kanalen som USA armé låtit färdigbygga stod färdig och öppnades 1914, men USA kontrollerade denna viktiga handelsväg. Panama var såväl politiskt som militärt mycket beroende av USA. Att Valdés förklarade krig var ett uttryck för sympati samt för att tyskarna inte skulle kunna använda landets territorium för spionage eller sabotage mot USA. Någon egentlig krigsmakt hade inte Panama så det var aldrig aktuellt att sända trupper till Europa.

Fartyg registrerade i Panama användes till att skicka material och förnödenheter till ententen men förutom detta samt att man lät arrestera 32 tyskar som befanns sig i landet gjordes ingen insats i kriget. Dessa skickades vidare till USA. Tyskarna arresterade fem studenter som befann sig i Tyskland och dessa sändes till förvar i staden Holzminden i Niedersachsen. 10 december 1917 förklarades Panama åter krig denna gång mot Österrike-Ungern. Panama sände sedan representation att deltaga vid fredsförhandlingarna i Paris.

President Valdés förklarade krig i april 1917. Året efter dog Valdés plötsligt och oväntat. En del trodde han blivit förgiftad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s