Ull länken mellan Sol och Siv

Ull länken mellan Sol och Siv

Siv är en asynja som förknippas med skörd och sol, men hon är inte solen. Ull är en gud som förknippas med solen men solen, gudinnan Sol är den egentliga solgudomligheten. Sif är skörden, sädens gudinna. För att det ska bli någon säd att skörda, då måste regn och solsken tillkomma. Regn förknippas med Sivs make Tor som även förknippas med åska. Solsken förknippas med Ull och denne gud är även Tors styvson. ”Efter regn kommer sol” säger ett gammalt talesätt. Först kommer den mäktige Tor och sedan kommer Ull. Ortsnamnen som börjar på Tor har ofta ortsnamn som börjar på ull i närheten. Sol är solgudinnan, syster till Måne som ju är månguden inom asatron. Ull är även pilbågens gud, man kan säga att hans pilar är solstrålarna. Om Sol är solen, så är Ull dess strålar, solstrålarna. Det är dessa solstrålar som behövs för att Skörden ska bli god. Skördens gud är Siv. Sol-Ull-Siv, bildar därmed en treenighet där Ull är den förenade länken mellan solen och skörden. Det nämns i yngre eddan att Sols make heter Glen. Namnet betyder glans, glänsa. Namnet Ull betyder på forngermanska samma sak. Om man godtar att Ull och Glen är samme gud då blir treenigheten mellan Sol, Ull och Siv ännu tydligare. Siv är inte solen, men likväl en solgudomlighet då hennes son och svärdotter är det egentliga solgudsparet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s