En insändare i Gotlands Tidningar: Vad är egentligen demokrati?

En insändare i Gotlands Tidningar: Vad är egentligen demokrati?

Nordiska motståndsrörelsens deltagande vid den så kallade Almedalsveckan ger fortfarande eko i samhällsdebatten på Gotland. Kritiken har varit att Nordiska motståndsrörelsen är emot demokratin och att det varit outtalat att man bekänner sig till denna ideologi. Men vad är då demokrati?

Sverige anses vara en demokrati, men det är Nordkorea också, ja makthavarna i båda länderna säger sig vara demokrater. Det finns egentligen bara tre länder som inte bekänner sig till demokratin. Vatikanstaten, Saudiarabien och Brunei. De två förstnämnda är teokratier och den sistnämnda en traditionell monarki styrd av en furste som är enväldig.. Det parti som skriker mest om demokrati i Sverige idag är Sverigedemokraterna. De har i partinamnet ordet demokrati med. Kritikerna anser dock att de är si och så med demokratin i detta parti, samtidigt som Nordiska motståndsrörelsens anhängare tycker att det är för mycket demokrati hos Åkesson och co.

Alla, eller nästan alla kallar sig för demokrater. Gott så. Men då mister ju ordet mening. Begreppet blir otydligt och oklart. Trump i USA och Putin i Ryssland anses inte alltid vara demokrater om man får tro svensk media. I Schweiz har man direktdemokrati, man tar och folkomröstar om princip allt. I Sverige anse det odemokratiskt att rösta om flyktingmottagning och homosexuellas rättigheter. Man anser att alplandets form av demokrati är nästan, odemokratiskt.

I den demokrati som finns i Sverige pratar man ofta om alls lika värde, räknar man i vikt eller volym? Däremot så ökar klasskillnaderna. En del anser att demokrati bara är att rösta i val, ett annat ord för parlamentarism. Andra anser att demokratin är en slags religion som ska frälsa mänskligheten genom att förkunna att alla människor har lika mycket värde samt att ta bort det som åtskiljer folken åt, dessa demokrater ser mångkulturen som ett sätt att bygga upp ett globalt fredsrike utan nationalstater och förfasas över att det finns folk, nationalstater och annat som skiljer oss åt. De mest fanatiska av dessa förnekar att det finns kön!

I Aten under antiken uppkom demokratin. Bara män födda i staden namngiven efter vishetens gudinna fick rösta. Inga kvinnor, utlänningar eller slavar fick denna rättighet. Inget land i dag styrs enligt denna ursprungsmodell.

Så för att knyta ihop säcken, vad är egentligen demokrati?

Henrik Andersson

Artikel publicerades på Hela Gotlands hemsida 2018-02-25. http://helagotland.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s