Varför den hedniske gnostikern måste vara förtegen 

Varför den hedniske gnostikern måste vara förtegen 

”Tala vad som höves eller tige!” Så står det i Havamal. Odin ger detta råd till den som vill ha insikt i den nordiska religionen. Runor och sejd lärs inte ut till vem som helst. Många religioner däribland asatron ha ett budskap som inte alla och envar kan eller får ta del av. Varför?

Som exempel kan vi ta kristendomen. Ursprungligen var ur-kristendomen ett judisk gnostiskt sekt eller sammanslutning där man försökte lösgöra sig från den judiska stamreligionen med dess primitive gud för att ta del av hellenismen. Många samfund fanns det som lärde ut olika mysteriereligioner. Det fanns olika samfund som hade sammankomster endast för de invigda. Men dessa mer eller mindre hemliga riter var inte för allmänheten. Dels för att alla inte förstå dem eller ta del av budskapet, men också för att det kunde missförstås och förvanskas. Att några fromma judar tillbad en frälsningsgestalt var inget problem, däremot när man försökte få alla människor på denna jord att tillbe denna religion som det slutade i elände och ond bråd död. Religionskrig, intolerans och förstörelse av kulturella föremål och byggnader. Kristendom är gnosticism för dumskallar.  Man kan frälsa sig själv, men inte andra. Man kan frälsa sig själv men inte tvinga andra att bli frälsta. Troligen förstod de flesta hedningar som var med i olika sammanslutningar detta och därför häll man delar av sina religioner hemliga. Det faktum att kristna än i denna dag ägnar mycket tid och kraft att bråka vem som har rätt bevisar hur fel det kan bli när alla ska vara med och ta del av andlig kunskap alla inte kan förstå. Man ger inte en rakkniv till ett barn.

Ett annat exempel varför man måste vara förtegen är helt enkelt den att vara förtegen, att kunna hålla tyst, att inte öppna munnen och babbla och avbryta är ett tecken på intelligens. Man vet att hålla tyst, man ger inte vika för impulsen att prata hur som helst. Att kunna hålla tyst är också ett sätt att visa att man kan hålla ett löfte, att man kan vara lojal. Många som får ett förtroende springer genast runt och skvallrar och gör sig märkvärdiga. ”Titta på mig, jag vet en hemlighet, jag är märkvärdig.” Ja sådana kan aldrig få del av ett högre andligt budskap. Skvaller hör inte hemma i en religion med ett förteget budskap. Den som håller tungan i styr är också lojal. Man är inte bara lojal mot sina medbröder i religionen och samfundet man är medlem i, utan man visar lojalitet mot sin religion, sin tro och sina gudar. Det finns anledningar till att olika ordnar och samfund har krav på tystnad och är vad de oinvigda kallar för hemlighetsfulla.

Vill vi ägna åt gnostisk asatro, ja då måste vi vara förtegna. Tala vad som höves eller tige!

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s