Japan under första världskriget

Japan under första världskriget

Japan genomgick en snabb förändring sedan andra hälften av 1800 talet. Från ett efterblivet isolerat feodalt samhälle gick man till en modern industristat med stormaktsambitioner. Genom krig mot grannländerna Kina och Ryssland blev Japan en stormakt. Sedan 1909 hade Japan och Storbritannien undertecknat ett avtal som innebar att man i händelse av krig skulle stötta varandra. När världskriget utbröt 1914 gick Japan med i kriget på ententens sida. Den japanska flottan hade byggts upp med den brittiska som förebild och de flesta inom denna vapengren hade sina sympatier hos ententen. Armen däremot hade byggts upp med den tyska krigsmakten som förebild. Inom armén fanns en viss motvilja att behöva gå i krig mot Tyskland. Krigsförklaringen gjordes 23 augusti 1914.

Tyskland hade en koloni i Kina, Tsingtao som hade en garnison på några tusen man. Denna koloni började japanerna belägra den 27 augusti tillsammans med sina brittiska allierade. Vid Tsingtao fanns ett krigsfartyg tillhörande tyskarnas bundsförvanter Österrike-Ungern med en besättning på lite över 300 man. Som kuriosa kan nämnas att den första attacken mot ett fartyg från luften gjordes vid Tsingtao när ett japansk flygplan försökte bomba Kaiserin Elisabeth som krigsskeppet från dubbelmonarkin hette. Över 20 000 japanska soldater sattes in vid belägringen och när tyskarnas vattenförråd förstördes kapitulerade man den sjunde november. De besegrade sändes till Japan som fångar, men då de flesta japaner hyste sympati för tyskarna fick officerare behålla sina värjor. Några krigsfångar blev till och med så väl behandlade att de valde att bosätta sig i Japan efter kriget. Tyskarna hade några mindre kolonier som japanerna besatte de tyska kolonierna som fanns vid Marianerna, Karolinerna, Marshallöarna och Palau i praktiken utan något motstånd och utan förluster. Japanska flottan deltog i jakten på de få tyska krigsfartyg som fanns kvar i Stillahavet.

I den brittiska kolonin Indien fanns det folk som sympatiserade med tyskarna och tyskarna i sin tur uppmanade till revolt. I februari 1915 utbröt ett myteri i Singapore när en del indiska soldater reste sig mot den brittiska övermakten. I det tumult som utbröt sände britterna en önskan att japanerna skulle bistå dem för att slå ner upproret vilket skedde.
Samma år som kriget bröt ut bestämdes det att Japan skulle sända via röda korset läkare och sjuksköterskor. I grupper om en läkare samt tjugo sjuksköterskor anlände dessa till Frankrike, Storbritannien och Ryssland där de väckte en del uppmärksamhet. Det fanns en del planer på att sända japanska trupper till Europa men avståndet gjorde at man valde att avstå. Några japaner ansökte sig däremot till franska flyget som frivilliga. Shigeno Kiyotake anmälde sig som frivillig i slutet av 1914 och lyckades skjuta ner sex tyska plan och belönades med hederslegionen. Kobayashi Shukunosuke blev pilot 1916 men stupade vid tyskarnas våroffensiv 1918. Postumt erhöll han utmärkelsen Croix de Guerre. Isobe Onokichi hette en annan frivillig som efter kriget gav ut en bok Sora no tatakai, ”Kriget i luften” som fick stor betydelse för utveckling av det japanska flygvapnet. 1918 sände Frankrike en trupp på tjugo man som skulle vidareutbilda och förnya det japanska flygvapnet. Minst tre japaner stupade på västfronten.

Den japanska flottan patrullerade Stillahavet och det gjorde att britterna kunde sända en del av sina fartyg till Europa. När USA inträdde i kriget tog japanerna och patrullerade området vid Hawaii medan amerikanerna sände de flesta av sina fartyg mot Europa. I slutet av 1916 hade britterna bett japanerna att sända fartyg för att patrullera vid Sydafrikas kust samt att sända fartyg till Medelhavet. 1917 anlände japanska krigsfartyg till denna krigsskådeplats för att bekämpa tyska och österrikiska ubåtar. Mängder med krigsmateriel och tusentals soldater från Australien och Nya Zeeland sändes på japanska kölar till Europa via Suezkanalen. Över 700 000 man skeppades till kriget i Europa på japanska fartyg. Malta var den japanska flottans bas vid Medelhavet. 72 japanska sjömän miste livet i denna fas av kriget. Satō Kōzō, befälhavare för den japanska flottan fick mycket beröm för sin insats av såväl britter som fransmän.

Den japanska varvsindustrin bidrog till krigsansträngningen genom att man producerade fler och fler fartyg. Långt borta från krigszonen kunde dessa byggas utan risk för attacker från ubåtar och dessa kunde sedan sändas till Europa. Japan gav även Ryssland några fartyg som man erövrat från dessa sina forna fiender under rysk-japanska kriget. Vid krigsslutet tog japanerna sju ubåtar som pris och sände dem hemlandet. Första världskriget kostade 1455 japanska soldater livet.

Många av ententens länder sände trupper till Ryssland under revolutionen. Japan sände trupper till Sibirien och dessa lämnade landet först 1922. Strider utkämpade mot Lenin och Trotskijs trupper och denna konflikt krävde mer japanska liv än själva världskriget. Mer än 3000 japaner dog till följs av strid, köld och sjukdomar under dessa fyra år.

I Versaillesfreden 1919 erhöll Japan Tsingtao samt en del andra områden man erövrat. Japanska trupper deltog vid de stora segerparader som anordnades i Paris och London.

Japanska soldater och uniformer från 1914.

Japanska trupper vid Tsing-tau 1914.

Japanska soldater vid belägringen av den tyska kolonin.

Japanska sjuksköterskor som anlänt till den ryska huvudstaden i slutet av 1914.

Japansk frivillig flygare på västfronten.

Viceamiral Satō och hans stab Medelhavet 1917.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s