F som i februari och feminint

F som i februari och feminint 

Den andre februari och fram till den fjortonde i samma månad firas inom den romerska religionen en högtid Juno Februra. Juno den högsta gudinnan firas men den andra februari är helgad åt Ceres skördegudinna och den tolfte till Diana jaktens gudinna. Det är som vi ser en högtid där kvinnliga, feminina makter hyllas. Ungefär samtidigt har man i den nordiska religionen hedrats diserna som också är kvinnliga makter. Minnet av detta lever kvar i dismarknaden som hålls i början av februari.

De kristna ”lånade” ganska friskt av hedningarna. Den andra februari är Kyndelsmässodagen även kallad Jungfru Maria Kyrkogångsdag. Hon skall då enligt myten framburit Jesus i templet för första gången. Dagen förknippas även med ljus. Nu skulle nya ljus ställas fram i kyrkorna och ljusstöpning var förr en sysselsättning för kvinnor.

Så hylla de feminina makterna i februari!

Juno hyllas av hedningar i februari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s