Lagens gud och rättvisans

Lagens gud och rättvisans

Lag och rättvisa är inte samma sak. Detta påstående gäller idag, den gällde i går och den gäller nog intill ragnarök. I asatron är Tyr lagens gud. Tyr förknippas med tinget den plats där hedningar samlades för att diskutera lagar och dömde efter dem. Den enhänte asen är ju även en stridens gud, så man kan nog säga att den starkes rätt gällde förr liksom idag. De starka, de kan stifta lagar, det kan inte de svaga. Tyr är lagens gud.

Forsete heter guden vars föräldrar Nanna och Balder vistas i Hel. Domsförmanen Forsete ser till att alla förlikas och lämnar hans rådslag nöjda. Här är det inte lagen utan rättvisan som härskar. Tyr, lagens gud stupar vid ragnarök, men Forsete han överlever. Trösterika ord måhända att det finns rättvisa i det kommande riket där rättvisans fader härskar. Tycker ni det finns för lite rättvisa i världen kan det bero på att det finns få asatroende.

Tyr=lagen

Forsete=rättvisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s