Asatron levde vidare i sagorna: Askungen och Aslög

Asatron levde vidare i sagorna: Askungen och Aslög

Den uråldriga sagan om Askungen går i följande ut på att en flicka av förnäm börd tvingas växa upp under svåra förhållanden för att sedan då hennes rätta börd erkänns få revansch. I sagan om Askungen får flickan växa upp med styvmor och styvsyskon som behandlar henne illa tills en prins förälskar sig i henne. Ofta finns en del övernaturliga inslag med i sagan, feer eller den flickans döda mor för handlingen framåt och hjälper henne. Sagans ålder är gammal, redan den grekiske historieberättaren Strabo, död år 24 Vt. skriver om en flicka vid namn Rhodopis som efter svår uppväxt, hon är grekiska men uppväxt som slav i Egypten blir gift med den egyptiske faraon. Idag är de mer ”barntillåtna” versionerna av sagan som nedtecknats de mest kända. I en vanlig version av sagan passar flickan på att besöka en fest eller i den vanliga versionen av sagan idag, en bal. Där prinsen förälskar sig i henne. Hon lämnar prinsen och denne letar efter henne. Styvmodern försöker få prinsen att gifta sig med styvsystrarna men allt uppdagas och prinsen får sin älskade. Men redan under hednisk tid kände folket i Norden till sagomotivet.

Aslög/Kraka

Den mest kände hjälten i eddans hjältesånger är drakdödaren Sigurd. Hjälten förälskar sig i valkyrian Brynhild och med henne får han en dotter vid namn Aslög. Efter det att Aslögs föräldrar dött tar hennes fosterfar Heimer och flyr med flickan. Under flykten kommer de två till ett äldre par och stannar övernatten. Heimer dödas av paret som upptäcker flickan som Heimer gömt i en harpa. Flickan växer upp hos paret som heter Åke och Grima som bor i en gård vid namn Spangereid vid Lindesnes, Norges sydligaste del. De döljer flickans härkomst genom att låta henne vara kläd i trasor och vara smutsig samt låta henne arbeta hårt. En dag kommer kung Ragnar Lodbrok och hans män seglande i drakskepp. Ragnars mannar ska baka bröd och uppför en ugn. Men de får syn på Kraka som nu är en mycket vacker flicka trots smuts och trasor. Brödet bränns vid. Manskapet förebrås av Ragnar att brödet blivit förstört. Då berättar de om den vackra flickan. Ragnar blir intresserad och låter kalla henne till sig. Ragnar vill dock pröva henne och låter förklara att hon inte får komma vare sig påklädd eller naken, vare sig hungrig eller mätt, vare sig ensam eller ha sällskap. Kraka löser uppgiften. Hon kommer iklädd ett fiskenät. Hon har även ätit en vitlök och med sig har hon en hund. Vacker och intelligent är flickan som Ragnar blir förälskad i. Ragnar vill att Kraka ska följa med. Hon vägrar och låter förstå att hon först vill att han ska besegra sina fiender. Hon lovar dock att troget vänta på honom. Det sker och efter en tid kommer Ragnar tillbaka. Innan Kraka lämnade sina fosterföräldrar ska hon enligt vissa ha meddelat att hon inte tänkte skada dem trots att hon viste vad de gjort hennes fosterfar Heimer, men hon önskade att varje dag skulle bli sämre och sämre för paret och den sista dagen skulle vara den värsta. Flickan som nu gift sig med en kung blir sedan mor till fyra söner.

Det som förenar sagorna

Flickan av börd som växer upp under förnedrande omständigheter men som sedan gifter sig med en man passande henens sociala ställning. Askungen klär ut sig för att gå på fest/bal. Kraka kär också ut sig fastän av annan anledning.

Det som skiljer sagorna

Askungen har styvsystrar, det har inte Aslög. Åke och Grima straffas inte vilket ofta personerna som varit elaka mot Askungen gör. Sagan om Aslög har en fortsättning, det har inte sagan om Askungen.

Slutord
Grundmotivet i sagan som är känd från stora delar av världen kände också vikingarna till. Sagan är inte från Norden, men folken i Norden kände till den och det finns hedniska inslag i sagan.

Askungen

Aslög/Kraka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s