Tankar om stjärngossen vid trettonhelgen

En stjärngosse vid trettonhelgen är snart lika sällsynt som en höna med tänder. Stjärngossen som syns vid luciafirandet lever i all välmåga och frodas i sin vita särk och fina mössa, men hans broder som förr syntes i januari, han är snart inte bara pensionär utan snart begravd. Förr visso var stjärngossarna vid trettonhelgen iklädda en slags kristen dräkt. Här var det kung Herodes, de tre vise männen och Judas med pungen, men ingen sed har varit så illa sed av kyrkan och myndigheterna. Vi får hoppas att gossen med stjärnan kommer tillbaka. Att denne gosse sedan levde bus och drack starka varor det får man ha överseende med. Det var ju anledningen till att seden motarbetades av kyrkan.

Den välmående stjärngossen med Lucia i bakgrunden. Av kyrka och stat prövad och godkänd.

Den utdöende stjärngossen med sina bröder. Snart borta ur folkkulturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s