Året var 1917

 Året var 1917

1917 för hundra år sedan hände det både stort och smått. Vi kan ju roa oss med några historiska nedslag innan det nya året.

Sverige

Terje Vigen en film på 65 minuter har urpremiär. Regissör är Victor Sjöström som även spelar huvudrollen. Filmen baseras på en dikt av den norske författaren Henrik Ibsen och utspelar sig under Napoleonkrigen. Filmen kan sägas vara inledningen för flera framgångsrika svenska stumfilmer de närmaste åren.

Hjalmar Hammarskjöld avgår som statsminister. Hammarskjöld har varit regeringschef sedan 1914 men måste nu avgå då stödet i riksdagen är svagt, högerpolitikern Carl Swartz tar över regeringen.Nobelpriset i kemi delas inte ut 1917. Troligen på grund av världskriget som pågår. Det mest kända priset, litteraturpriset går till danskarna Karl Gjellerup och Henrik Pontoppidan.

På hösten inbjuder den norske kungen Haakon VII sin svenska kollega Gustaf V att besöka Norge. Mötet ska manifestera nordisk enighet i den gemensamma neutralitetspolitik de tre nordiska länderna för. Samtidigt visar den svenske kungen som just accepterat parlamentarismen att han fortfarande spelar en aktiv roll i politiken.

Katrineholm får statsrättigheter.

 

Omvärlden

Tsar Nikolaj II abdikerar. De politiska oroligheterna i samband med motgångarna i världskriget gör att Nikolaj avstår från tronen. Även hans son Aleksej avstår från sin rätt till tronen den 15 mars. Nikolajs yngre bror Michail blir tsar och kallas Michail II. Då den nye tsaren inser att han inte kan styra landet eller att regeringen kan lova att skydda honom mot upprorsmakare avgår den nye tsaren dagen därpå. Sommaren 1918 avrättas Michail av bolsjevikerna.

Grekland styrs sedan 1913 av kung Konstantin I. Kungen har sina sympatier för centralmakterna men har deklarerat neutralitet när kriget utbröt. Många greker vill dock att landet ska gå med i kriget på ententens sida. Konstantin tvingas abdikera och sonen Alexander tar över. Den verklige makthavaren är dock den nye regeringschefen Eleftherios Venizelos. Grekland förklarar krig mot tyskar, österrikare, bulgarer och turkar den 28 juni. Grekland står på segrarnas sida, men kriget kostar också 5000 soldater livet.

Den franske skulptören Auguste Rodin avlider 17 november 1917. Rodin föddes 1840 och har allmänt varit den som grundade den moderna skulpturkonsten. Berömda verk är ”Tänkaren” och ” Borgarna i Calais”.

Finland deklarera sin självständighet från Ryssland sjätte december 1917.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s