Ljusstöpning i svensk jultradition

Ljusstöpning i svensk jultradition

En viktig förberedelse inför jul var förr ljusstöpning. Innan fotogenlampor och stearinljus började bli allt vanligare var tillverkning av ljus en vanlig sysselsättning inför julen. Ljusen började stöpas efter slakten, beroende på att de tillverkades av djurens fett, talgen. Vekarna till ljusen tvinnades av garn. Små tunna vekar brann långsamt men gav dåligt ljus och de med breda vekar brann fort men gav bättre lyse. Ljusstöpning var framförallt kvinnornas uppgift. Ofta gavs sedan ljus som gåva till kyrkan och då var det ofta de bästa ljusen som bortskänktes. En vanlig tradition var att stöpa familjeljus eller grenljus. Sistnämnda ljus brukade ha tre grenar. Tretalet sägs symbolisera treenigheten men andra uppgifter finns. Familjeljus eller syskonljus påminde om grenljus men med skillnaden att man hade en gren för varje medlem i familjen. Grenljusen var en mycket viktig symbol för julfirandet och de kunde ibland placeras i smörskålarna. Talgen som droppade från ljusen gick ju att äta, men sedan stearinet kom blev det slut med den traditionen.

Vid ljusstöpningen gällde det att få ljusen så raka och fina som möjligt skrock och annan folktro fanns med. Beroende på sinnelaget hos personerna som närvarande vid stöpningen berodde ljusens kvalité.  Grät folk så kunde ljusen riskera att rinna, likaså om någon var snuvig. Riktigt illa kunde det vara om någon släppte en fis, för då kunde ljusen spraka och det var inte bra. idealet var att folket på gården eller stugan där stöpningen skedde var glada och nöjda md tillvaron. Men inte till överdrift. Gapskratta och flabbande skulle undvikas.
Ljusen var viktiga i julfirandet, kyrkoårets jul avslutades med kyndelsmässan då nya ljus skulle ställas upp i kyrkorna den andra februari.

Litteratur:
Bengtsson S. Västgöta-Bengtssons Julbok 1991.
ICA-bokförlag. Julboken, maten, traditionerna, pysslet, läsningen, visorna 1986.
Stålbom G. Vintersolståndet, om jul, jord och äring i folklig tradition 1994

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s