Recept Julabesk

Artemisia absinthium eller som den heter på svenska malört är troligen den vanligaste brännvinskryddan. Den både befrämjat aptiten som matsmältningen och har ansetts såväl god som hälsosam. På latin heter örten Artemisa och Artemis är jaktens gudinna hos grekerna, romarna kallade henne Diana och nordborna henne för Skade. Så ta en sup och skåla till jaktensgudinna då julabesken ska avnjutas!

Recept

1 flaska brännvin 70 cl

1 kvist malört

1 sockerbit

Malörten ska plockas enligt gamla klokskap den 24 augusti för då är det Bartolomeidagen. Kvisten ska torka till den 13 december då det är Lucia. Sedan läggs kvist och socker, sista kan avvaras eller för den delen drygas ut med ännu en sockerbit och får stå till julafton den 24 december.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s