Världens första julkort

Världens första julkort tillverkade i Storbritannien 1843. upphovsmannen var Henry Cole och han hade fått idén då folk tidigare sänt namnsdags och nyårshälsningar tillvarandra. Cole lät konstnären John Calcott Horsley tillverka tusen exemplar som färglades för hand. Julkortet som även innehöll en nyårshälsning visade en familj i bestående av tre generationer fira jul med mat och dryck medans vid sidorna av det egentliga motivet visar fattiga som ges mat och kläder. Typiskt nog så kom en del protester. De som ogillade kortet var så kallat nykterhetsfolk som ogillade att personerna som finns avbilade dricker, ja en av de yngre medlemmarna får till och med hjälp med att dricka. Men moralisterna gnällde förgäves, 1845, två år efter det första julkortet skickats var julkorten uppe i över 25 000!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s