Ideella Kulturföreningens synpunkt på reformationen

I år är det 500 år sedan reformationen utbröt. Vi i IKF anser att reformationen ur ett hedniskt perspektiv var en positiv händelse. Varför? Jo för det första, den form av kristendom som förstörde asatron var den katolska. Att munkarna och nunnornas religion försvann innebar en liten hämnd ur en hedniskt synvinkel. För det andra, reformationen ledde till att Sverige blev en stormakt. Nr Sverige var under påvens ok, var vårt land en obetydlig provins inom den katolska gemenskapen, mindre än hundra år senare var Sverige en stormakt! Tack vare Gustav II Adolf den store försvann katolikernas försök att tvinga Sverige att åter bli en del av påvens lydländer.

Så vi sänder en vänlig tanke till Martin Luther för att han bröt med Rom och ett stort tack till Gustav II Adolf för att han stred mot påven och ligans trupper och därmed hindrade motreformationen att komma till Sverige.

Henrik Andersson 385 års dagen för slaget vid Lützen

Tack för att du stred mot tro som förstörde asatron!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s