Katolska fältherrar del VI: Johann Ludwig Isolani

Katolska fältherrar del VI: Johann Ludwig von Isolani

Den fältherre med det fullständiga namnet Johann Ludwig Hektor von Isolani är känd i svensk historia för att varit de kroatiska truppernas befälhavare under kriget. Dessa kroater nämns ofta i litteraturen om trettioåriga kriget och några rader ska skrivas om dessa innan en biografi om dess ledare görs.

Kroaterna hamnade under habsburgarnas välde 1527. Kroaterna var katoliker och i gränsområdet mellan osmanernas och tyskromerska riket tjänst gjorde många kroater i kejserlig tjänst. Under trettioåriga kriget började Isolani rekrytera kroater för att tjänstgöra i kejsarens armé. De kroatiska ryttarna var ett lätt kavalleri som skötte spaning och patrullering, gjorde bevakningsuppdrag samt deltog i skärmytslingar. De användes inte som regelrätt kavalleri vid fältslag även om kroaterna ofta gjorde flankanfall. Kroatiska styrkor slogs bland annat vid Lützen där de var placerade längt ut på vänsterflygeln och försökte anfalla svenska trupper i ryggen och trossen. Disciplinen var nog inte särdeles hög, ofta anklagades kroaterna för att begå övergrepp på civilbefolkningen. Vid Magdeburgs förstörelse ska just kroatiska trupper varit bland de värsta plundrarna och mördarna. Omkring 20 00 kroater stred totalt under kriget för kejsaren. Minnet av dessa soldater lever kvar i svenskans ord krabat. Svenskarna hade svårt att uttala namnet på sina fiender så det blev krabat. Kravatten, föregångaren till den slips som används inom herrmodet idag kommer från dessa kroater som hade en slags halsduk.

Johann Ludwig Hektor von Isolani föddes troligen år 1580, eller däromkring. Ätten var adlig och troligen ursprungligen från Cypern. Uppväxten vet man inte så mycket om. 1601 nämns Isolani för första gången. Den blivande befälhavaren är soldat och strider i Ungen mot osmanerna, tillsammans med sin far. Osmanerna tillfångatog den unge Isolani men han lyckades rymma. I det så kallade usokkriget åren innan det stora krigets utbrott var Isolani med. När kriget börjar är Johann Ludwig von Isolani med och var officer, redan nu befäl över kroater. Isolani var med vid vita bergen 1620 och deltar senare under åren som kommer i kriget. 1625 får Isolani order om att rekrytera och ledda kroatiska ryttare. Vid denna tid står Isolani Wallenstein nära. Under Wallensteins befäl är kroaterna och Isolani med och strider mot kejsarens fiender. Efter slaget vid Dessau bro i april 1626 då danskarna slogs tackas Isolani särskilt av Wallenstein.

Vid Breitenfeld deltar Isolani men drivs de tillbaka av svenskarna, samma skedde vid Lützen. Detta år 1632 blir Isolani befäl över alla kroatiska trupper. Vid Wallensteins fall stod Isolani på kejsarens sida och belönades, kejsaren utnämner Isolani till greve. Vid Nördlingen deltog Isolani och hans lätta kavalleri förföljde de flyende. Senare samma år förlade Isolani sina trupper i södra Thüringen. Den lilla staden Themar plundrades. Av omkring 300 hus fanns det bara 69 kvar när kroaterna lämnade ruinerna. Ett talande bevis på kroaternas brutala framfart.

Åren efter strider kroaternas ledare främst mot fransmän och holländare. Vintern 1639 befann sig Isolani i Wien. På våren året efter blev han sjuk och avled i mars. Den kroatiske generalen som själv inte var av kroatiskt ursprung och som stridigt för kejsaren och den katolska tron på Balkan, Tyskland, Danmark, Nederländerna och Frankrike fick sin grav i den kejserliga huvudstaden. Johann Ludwig von Isolani var gift med Margarete Freiin Teufel von Guntersdorf. I äktenskapet föddes två döttrar. Den ena blev nunna och den andra fick överta faderns gods och förmögenhet. För som så många andra krigsherrar under denna turbulenta tid förstod sig Isolani på att skaffa sig gods och mynt.

En målning och ett kopparstick föreställande kroaternas ledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s