Kronblom nittio år!

Kronblom nittio år!

Svensk seriehistoria skrivs den 17 juli 2017, denna dag är det nittioårs jubileum för Sveriges äldsta ännu verksamma serie ”Kronblom”!

17 juli 2017 dök Kronblom upp i veckotidningen Allt för alla nummer 29. Upphovsmannen till serien var Elov Persson 1894-1970. Idag görs serien av Elovs son och sonson.

Serien tarvar knappast någon förklaring för en begåvad och läskunnig allmänhet men för de stackare som inte tillhör denna minioritet kommer ett samandrag!

Serien handlar om den långe och smale latmasken Kronblom. Denne herre föredrar att ligga på sofflocket och filosofera än att arbeta. Detta sker till svärmoderns förtret. Kronbloms fru Malin är väl inte riktigt glad i den äkta hälftens slöhet hon heller. Men även Kronblom måste ju försörja sig och det sker på en del småjobb som utförs, fiske samt en och annan tipsvinst. Kronblom som tycks heta Benjamin i förnamn har även en fosterson som heter Boris. Denne Boris är ganska lik sin fosterfar men är något kortare och har långt blont hår. Kronblom är ju som alla vet flintskallig. Ända sedan 1927 är Kronblom klädd i blå vadmalkostym med väst som är gul och röd. En svart slips till den vita skjortan samt en blå hatt i samma kulör som kostymen.

Kronblom bor i ett Torp i det lilla samhället Vinkelboda. Han bor i ett torp som inte syns ha ändrats så mycket sedan 1920-talet. Trädgården är väl något misskött. Politik ligger väl inte herr Kronblom och funderar på så ofta, han är ju Sverige meste ”soffliggare”. Men 1980 var han med och stödde kärnkraftsmotståndarna.

Det är en pigg jubilar som blir nittio år, men så har han ju aldrig ansträngt sig. Vem vet, Kronblom kanske ligger på sofflocket fortfarande om nittio år?

Vi gratulerar Kronblom på nittioårsdagen, må han vila i frid!

Första avsnittet av serien 17 juli 1927.

Kronblom må vara soffliggare, men gäller det kärnkraft reser han sig!

Vila i frid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s