Ideell Kulturkamp besökte de årliga medeltidsdagarna i Wadköping, Örebro!

Ideell Kulturkamp besökte de årliga medeltidsdagarna i Wadköping, Örebro!

Det var nära att lördagen, som vi valde att besöka medeltidsdagarna på, regnade bort – för den första gången denna vecka regnade det, och ordentligt dessutom! Lyckligtvis började regnet avta framåt sena eftermiddagen, och då bestämde vi att genast ge oss iväg.

Besöket inleddes med att titta på det traditionsenliga tornerspelet, med samma riddare – både manliga och kvinnliga – varje år. Trots den lilla skalan och bristen på en ordentlig ridbana genomfördes tornerspelen professionellt, med musiksättning och kreativa gycklare som underhöll publiken i pauserna mellan tävlingsgrenarna. Tornerspelen bestod av flera olika grenar, bland annat lansbrytning till häst, och klyvning av salladshuvuden och meloner från hästrygg med svärd eller andra kortare vapen. Det blev den kvinnliga riddaren under scennamnet Marion som segrade i tornerspelen, och red ett segervarv bärandes på sin fana.

Efter tornerspelen smakade det gott med medeltidsinspirerad mat i form av vilttallrik på rågbröd med rotfruktsfräs och pepparrotslingon, med flädersaft till. Ett spelemannaband med bland annat luta och säckpipa underhöll matgästerna.

Sedan var det dags att gå omkring på marknaden! Sorgligt nog består en stor del av det som säljs på sådana marknader av billiga kopior av fornnordiska skyddsamuletter, tillverkade av skräpmetall någonstans i Pakistan eller Indien. Det förekommer även en hel del föremål utan synbar anknytning till den europeiska medeltiden, såsom musikinstrument av trä från länder som Thailand, och, åter igen, Indien. Det finns även en hel del föremål med anknytning till New Age, vilket nog måste betraktas som ett tidstypiskt tecken. Jag hade hellre sett fler autentiska hantverk med hednisk innebörd från östeuropeiska länder, som Finland, Polen, Ukraina och Ryssland. Tyvärr är det nog inte lönt för hantverkare att åka så pass långt för att sälja ganska billiga föremål. Vore kul om lokala, svenska hantverkare också gav sig på att tillverka och göra fler typer av forneuropeiska smycken förutom de skandinaviska; keltiska, germanska, ryska, finska och så vidare. Frågan är väl hur stort intresset kan tänkas vara…

Nog med gnäll för den här gången! På marknaden fanns det ändå ett ganska brett sortiment av diverse hantverk i form av skinnvaror, järnsmide eller lokalproducerad mat, med mera. För den sötsugne fanns Idunnas fudge på plats med en massa olika fudge-smaker mellan himmel och jord. Vi kunde inte motstå och köpte tre påsar med smakerna apelsin och kardemumma, päron och lime samt vegansk kokos-fudge. Samtliga smakade urläckert!

Nu höll marknaden på att stänga, och vi ville inte köpa någonting mer, så vi beslöt att dra oss hemåt, med härliga minnen från marknaden.

Läcker hemmakokt fudge som såldes på marknaden blev en succé!

Bruksföremål av skinn, här i form av tjurpung (till vänster) och älgpung. Behöver knappt sys för att bli förvaringspåsar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s